زنده ماندن در شرايط سخت بيابان زنده ماندن در شرايط سخت بيابان .

زنده ماندن در شرايط سخت بيابان

روانشناسي زرد چيست؟

روانشناسي زرد چيست؟

امروزه به ويژه در فضاي مجازي افراد با استفاده از روانشناسي زرد، مفاهيمي را در قالب جملات و اصطلاحات علمي جايگذاري كرده و به طور يكسان به اشخاص مختلف عرضه مي‌كنند. حتما شما هم جملاتي از اين قبيل را شنيده‌ايد كه  آنچه را بخواهيد، مي‎توانيد به دست بياوريد، همه چيز از درون شما سرچشمه مي‌گيرد، تو بهترين هستي و بايد به دنبال بهترين‌ها باشي، زخمي كه تو را نكشد قوي‌ترت مي‌كند، زندگي را به شيوه خودت زندگي كن و بسياري از جملات ديگري كه براي شنونده جذاب است؛ اما نوعي اميد كاذب به وجود مي‌آورند كه مانند بيدي است كه با يك باد نابود مي‌شود.
درواقع اگر بگوييد مهم‌ترين عيب روانشناسي زرد چيست؟ شايد همين اميد كاذب پاسخ درستي باشد. امروزه روانشناسي زرد آتشي است كه دارد تيشه به ريشه روانشناسي علمي مي‌زند.نوعي شبه روانشناسي كه توسط افرادي كه عموما تخصص علمي ندارند، رايج است و كسي جلوي فعاليت اين افراد را نمي‌گيرد. مخاطبان فهيم و عاقل با تشخيص علم از شبه علم به جاي سراب، حقيقت و واقعيت را دنبال مي‌كنند و شماره روانشناس را در اختيار دارند.

روانشناسي زرد چيست؟

نوعي شبه علم است كه بيانات نادرستي را به افراد توصيه مي‌كند كه از نظر علمي قابل دفاع نبوده و معتبر نمي‌باشند. روانشناس‌نماها و به طور كلي افرادي كه از اين شبه علم استفاده مي‌كنند با هدف كسب سود و يا به شهرت رسيدن به گونه‌اي عامه‌پسند راهكارهايي را بيان مي‌نمايند كه ممكن است به نتيجه نرسيدن آن گريبان فرد را بگيرد و او را به بن بست بكشاند. براساس تحقيقات هنگامي كه فرد تحت تاثير باورها و افكار القا شده در روانشناسي زرد زندگي مي‌كند و به نتيجه نمي‌رسد، ممكن است دچار اختلالات پس از سانحه شود و مدت‌ها درگير باورهاي درهم شكسته گردد. افراد براي در امان ماندن از آسيب‌هاي آن، بايد شناخت نسبتا كاملي از اين نوع روانشناسي داشته باشند و براي حل تعارضات و مشكلات رواني به چنين محتوايي پناه نبرند؛ زيرا اثرات آن‌ مانند يك مسكن قوي و خطرناك است كه براي مدت موقتي شما را آرام مي‌نمايد؛ اما نه تنها درمان نمي‌كند، بلكه مدت‌ها با عوارض آن درگير خواهيد بود.

مثال هايي از انواع روانشناسي زرد

محتواي زرد در كتاب‌ها

كتاب فروشي‌هاي ما پر از كتاب‌هايي با محتواي زرد است؛ انواع كتاب‌هاي خودياري و و موفقيت كه با عناويني جذاب، اما بي ‌پايه و اساس منتشر مي‌شوند. كتاب‌هايي كه به شما وعده مي‌دهند در 14 روز موفق شويد و در يك هفته فرد مورد علاقه‌تان را عاشق خود كنيد! يا كتاب‌هايي از سرگذشت انسان‌‌هاي خاص و شرايط استثنا كه يك شبه راه چندين ساله را طي كرده‌اند.

 

برنامه‌هاي تلويزيوني و پادكست‌ها

برخي از برنامه‌هاي تلويزيوني و پادكست‌ها نيز در جهت جلب نظر مخاطبين و افزايش بيننده‌ها به انتشار محتواي روانشناسي زرد مي‌پردازند. انسان‌ها، ناخودآگاه جذب اين برنامه‌ها مي‌شوند و رنگ و لعاب آن‌ها براي افراد جذاب مي‌باشد. آن‌ها ممكن است به شما توصيه كنند به جاي مشاوره فردي با دوستان خود بيرون برويد، برنامه رقص و شادي ترتيب دهيد و مراقبه كنيد.

 

برنامه‌هاي آنلاين و اپليكيشن‌ها

چند سالي مي‌شود كه با پررنگ شدن نقش فضاي مجازي در جامعه، بين گروه خاصي كه معمولا تحت تاثير روانشناسي زرد قرار دارند، نوعي خوشبيني متعصبانه به وجود آمده است كه طي اين تفكر افراد بر خوب بودن بدون استثناي شرايط پافشاري دارند. اين افراد معتقدند با نگه داشتن طرز تفكر مثبت مي‌توانند بر همه مشكلات غلبه كنند. در فضاي مجازي آلوده به روانشناسي زرد به شما اجازه داده نمي‌شود به روان درماني و زوج درماني مراجعه كنيد، غمگين باشيد، گريه كنيد، ضعيف باشيد، سوگواري كنيد و…

 

آزمون‌هاي شخصيت شناسي زرد

امروزه انواع آزمون‌هاي شخصيت شناسي بر اساس روانشناسي شبه علم وجود دارد كه از سوالات كمي پيچيده و بدون پايه علمي تشكيل شده‌اند. متاسفانه برخي از افراد اين آزمون‌ها را ملاك خودشناسي قرار مي‌دهند و مدتي بعد در دنياي روانشناسي تاريك سردرگم مي‌شوند.

 

كارگاه‌ها و سمينارها

يكي ديگر از انواع روانشناسي زرد برگزاري كارگاه‌ها و سمينارهايي است كه با عنوان موفقيت و توسعه فردي برگزار مي‌شوند و با  بيان جذاب و جملات انگيزشي، ذهن و روان مخاطب را تحت تاثير قرار مي‌دهند؛ اما در بسياري از موارد تاثيرآن‌ها مانند هيجان و شيفتگي بعد از مصرف مواد مخدر است!

در روانشناسي زرد چه جملاتي تكرار مي شوند؟

در روانشناسي زرد با نوعي مثبت گرايي سمي مواجه هستيم و جملاتي با اين موضوع دست تكرار مي‌شود. فرآيندي كه منجر به انكار و به حداقل رساندن مشكلات و تجربه عواطف اصيل انساني مي‌شود. جملاتي كه با جملات ارام كننده روانشناسي به صورت علمي و معتبر متفاوت مي‌باشند. در روانشناسي زرد يك حالت شاد و خوش‌بينانه به همه موقعيت‌ها و افراد تعميم داده مي‌شود. محتواي حاوي استراتژي‌هاي اجتنابي از انواع جملات روانشناسي زرد هستند كه ممكن است هزينه‌هايي را به همراه داشته باشد. از جمله اين جملات تكراري مي‌توان به موارد زير اشاره نمود:

 

  • تلاش براي دادن اين ديدگاه كه اوضاع مي‌توانست بدتر باشد به جاي اعتبار دادن به تجربيات
  • شرمساري يا تنبيه ديگران به دليل ابراز نااميدي يا هر چيزي غير از مثبت بودن
  • پاك كردن چيزهايي كه شما را آزار مي‌دهد با جمله همين است كه هست
  • خيلي‌ها وضعيت بدتري داشتند؛ اما موفق شدند
  • براي خواسته‌هايت تا آخرين نفس بجنگ
  • تو حق نداري به شكست فكر كني
  • استراحت براي تو معنا ندارد
  • تسليم نشو
  • خودت باش
  • قوي باش
  • و…

تفاوت روانشناسي زرد و علمي چيست؟

روانشناسي چيست؟ روانشناسي علم رفتار، فرآيندهاي ذهني از جمله ادراك، شناخت، توجه، احساسات، هوش، تجربيات ذهني و عملكرد شخصيت است. آيا روانشناسي زرد بر همه ابعاد وجودي انسان تمركز دارد؟ آيا همه نيازهاي هيجاني، جسماني و شناختي افراد را مورد توجه قرار مي‌دهد؟ يا برعكس، با يك پوستين قوي بودن و نقاب بي تفاوتي انسان‌ها را از خودشان دور مي‌كند؟ امروزه تحقيقات نشان داده‌اند كه انسان‌ها با هيجانات خود تصميم مي‌گيرند و عمل مي‌كنند. در شبه روانشناسي هيجانات افراد ناديده گرفته مي‌شود و بسياري از نيازهاي طبيعي انسان‌ها بي اعتبار شمرده مي‌شوند. براي درك تفاوت روانشناسي زرد و علمي به جدول زير توجه كنيد:

منبع:باتابان


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۵ مهر ۱۴۰۳ساعت: ۱۱:۰۰:۴۵ توسط:بهارك موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :